jlm_taurus (jlm_taurus) wrote,
jlm_taurus
jlm_taurus

Дополнение к старому посту


</a>
http://www.ljplus.ru/img/j/l/jlm_taurus/gelia_source.jpg
Источник:
http://images.library.pitt.edu/cgi-bin/i/image/image-idx?type=boolean;view=thumbnail;med=1;q1=stalinka;rgn1=stalinka_all;corig=stalinka;sid=84a0e585ccfd60d9c4dd0dd9e0b2cb5f;size=20;c=stalinka&start=41
Title: [Young Girl and the Leader]
Creator: V. Matvievskii
Date: 1936
Description: 1936. Stalin holding a young girl from Asia. The occasion for the photograph was a meeting at the Kremlin, at which Party leaders and government officials received a delegation from the Buriat-Mongolian ASSR. Every member of the delegation received a gold watch, a gramophone, and a collection of records. The same presents were given to the seven-year-old Gelia Markizova, the daughter of the Second Secretary of the Buriat-Mongolian regional committee of the VKP (b), Ardan Markizov. The girl presented Stalin with a large bouquet of flowers. As early as December, 1937, Gelia's father was arrested and later shot, together with other leaders of the autonomous republic. Gelia's mother, Dominika Fedorovna Markizova, was arrested and, after a year's imprisonment, was sent to Southern Kazakhstan, where she died under mysterious circumstances in November, 1940. The girl who had been symbol, before becoming the daughter of an "enemy of the people," was raised in Moscow by her aunt; she later changed her family name. Today, Engel'sina Ardanovna Cheshkova (Gelia Markizova), a mother of three, with an MA degree in history, is a member of the governing board of the "Memorial" society.
Theme: Children
Subjects: Stalin, Joseph, 1879-1953--Portraits.


Газета

http://www.ljplus.ru/img/j/l/jlm_taurus/izvestia_gelia.jpg
http://www.livejournal.com/users/st_martin/31454.html
http://img.photobucket.com/albums/v491/Estonetz/izvestia.jpg
Soviet Union--Politics and government--1936-1953--Pictorial works.
Communism and art--Soviet Union--Pictorial works.
Communism and art--Russia (Federation)--Pictorial works.
Location: TASS Archives
Rights: TASS

Плакат

http://www.ljplus.ru/img/j/l/jlm_taurus/Gelia_Jukov_Pict.jpg
Title: "We'll Surround Orphans with Maternal Kindness and Love" (Okruzhim sirot materinskoi laskoi i liubov'iu!)
Creator: Zhukov, N.
Date: 1947
Description: The famous image of Stalin holding a young girl from Asia (originally taken in 1936) can be seen on the wall in this poster.

Внучка Сталина о "белых пятнах" в истории своей семьи:
http://vlastitel.com.ru/stalin/itog/gal.html
- Отец был артиллерийским офицером и честно разделил судьбу своих однополчан. В то время в этом не было ничего особенного. Сыновья Хрущева и Микояна тоже сражались на фронте и тоже погибли.
- В 1942 году НКВД арестовал вашу маму. В чем конкретно ее обвиняли?
- Мама считала, что причиной всему был мстительный характер Берии. Однажды, еще до войны, он позвонил к нам на дачу в Зубалово и попытался с ней флиртовать: "Какой у вас приятный голос. Почему бы нам не встретиться?" Мама ответила довольно резко, а позже утверждала, что он ей это припомнил. Но формально ее арестовали по законам того времени: жен офицеров, попавших в плен, сажали в тюрьму.
- И все же невестка Сталина могла бы избежать такой участи...
- Дед не стал за нее заступаться. А на допросах все вертелось вокруг старой кожаной куртки отца. На пропагандистских листовках с призывом сдаваться, которые разбрасывали немцы, была напечатана фотография: немецкие офицеры сидят за столом с кружками пива в руках, а немного сбоку - мой отец с веселым и спокойным лицом. Но на нем почему-то не военная форма, а старая довоенная куртка, в которой он обычно охотился и рыбачил на даче в Зубалове. Вероятно, листовка попалась на глаза человеку, близко знавшему отца... Это, конечно, был фотомонтаж. Однако на допросах маме задавали один и тот же вопрос: как могла фотография из семейного альбома перекочевать к авторам листовки? А она просто не знала, что им отвечать. Так в одиночной камере она провела два года.
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 0 comments